saleya_
Saleyan kryllar av restauranger
jean jaures l_
Längs Boulevard Jean Jaures invid Promenade du Paillon äter man gärna
kvall garibaldi
Matställen finns runt hela Place Garibaldi
Place Francois
Upplev Place Francois
hamnen
I hamnen finns många trevliga fiskrestauranger
Promenade Anglais
IKEA

Nu kan du ta spårvagnen direkt till IKEA

previous arrow
next arrow

 

Cours Saleya

Äter gör man gärna i Gamla Stan. Den som vill njuta av det sorlande gatulivet på kvällarna slår sig ner vid en av de många restaurangerna som finns längs Cours Saleya. Bra men dyrt är restaurang Safari. "Saleyan" besöker man också gärna dagtid. På måndagarna finns där en "antikmarknad" och de andra dagarna en "blomstermarknad". Trevlig att titta på, men kvaliteten på blommorna (om man vill köpa) är inte alltid den bästa.

 

Gamla stan

Fler trevliga restauranger finns också i gränderna i Gamla stan. Varför inte besöka en av de många restaurangerna på Rue de l´Abbaye (resturanggatan). Bra ställe är "Bar des Oiseaux". Bra indisk mat kan du äta hos "Delhi Belhi" på en bakgata bakom "Saleyan". Vid Place Francois mot Boulevard Jean Jaurès ligger restaurang GAGLIO som man kan besöka om man står ut med en av de arroganta hovmästarna. Ett bättre val är Le Colonial mittemot. Enkelt trevligt med bra mat i stora portioner. Populär och billig restaurang är Restaurang "du GESU" vid Jesustorget.

Men vi gillar "Surgubbarna" på gågatan strax efter Place S.t Francois ("La Taca d'Oli" på 35 ,Rue Pairolière). Begreppet "surgubbarna" kommer av att vi besökte resturangen för många år sedan (15) och beställde smör till köttet. Efter ett tag kom kocken själv ut i sin vita kockmössa och drämde ett stort paket smör på bordet, mitt framför oss, medan han högt uttalade "Beurre" och surt vände på klacken igen. Flera år senare var vi på besök i samma restaurang, och sonsonen till kocken serverade oss. Vi berättade historien om smöret för honom, varpå han sa "är det du det!"... men dom har bra mat! -Nice bästa entrecote och deras Rouget är fantastisk. 180105 Vi måste tyvärr meddela att båda "surgubbarna" har dött, men de har vidarebefordrat matkunskaperna till näst generation. Man kan fortfarande få Nice bästa entrecote med SMÖR. Idag blev inte smöret drämt i bordet eftersom historien om smöret numera är etablerad. Rouget är fortfarande suverän i helt ny tappning, Brouchette de poissons. Prova den om ni gillar fisk!

Vid Rue de Colett rekommenderas "Oliviera" och på Rue de Droite "Chez Palmyre" . Chez Palmyre är en höjdare som är Gamla stans bästa restaurang. Vi var lyriska över deras kanderade revbensspjäll. Billigt också trerätters med en flaska vin för 48 E för två. "Chez Acchiardo" (bör förbokas) vid foten av Rue de Chateau är också ett bra val.
Till efterrätt äter man naturligtvis "Fenocchio" glass på Place Rosetti eller Boulevard Jean Jaurès. Vid hamnen finns flera bra restaurnger t ex Restaurant Kaloupilé som är en restaurang med mat från ön Réunion, en av de Franska kolonierna nära Madagaskar, Raija med Indisk mat eller Les Pecheurs på östra sidan hamnen. Les Pecheurs rekommenderas verkligen för fiskälskare. Helt fantastisk grillad fisk med deras specialsås med Zuccini-aah!

Vi brukar besöka Raija som tidigare hade en restaurang på Rue L,Abbaye. Numera ligger denna indiska restaurang i hamnen och har lyckats att komma in i Guide Michelin. Vi var där på nyårsafton inför 2018 och åt god mat.

Negresco

Ett måste för den gastronomiskt intresserade är Restaurang "Le Chantecler" på Hotell Negresco. Tyvärr har de slutat med söndagslunchen "Meny Plaisir". Nu kan man istället beställa middag menu "Chantecler" från kl 19.00 på kvällen från tisdag till lördag för 110 Euro. Dyrt! javisst, men det är en gastronomisk upplevelse! Bered dig på en "äkta" fransk middag som pågår minst 3 timmar. Det kan vara värt att äta hämtmat några dagar, för att spara ihop till denna upplevelse. Dessutom är personalen väldigt trevlig, vilket man inte förväntar sig på ett sådant ställe. Men kom inte dit i shorts eller liknande. Ta helst på dina finare kläder, så smälter du in! Beställ i förväg! Det kan du göra på nätet. Restaurang Chantecler. Vill man bara njuta av atmosfären kan man t ex besöka baren Relays. Tisdag till fredag från 18.30 har de "afterwork" och söndag, måndag från 19.30 pianobar.

Handla

Vill man äta hemma så finns många små butiker att handla i Gamla stan (oftast ganska dyrt). Kött ska man naturligtvis köpa vid "Boucheriet" vid Place Francois. Dit åker fransmännen långväga för att köpa kött. Man ställer sig i kön och njuter samtidigt av det skådespel som sker vid försäljningen. När man beställt färdigt får man ett nummer på sitt köttpaket. Håll reda på numret och gå sedan till kassan och betala när ditt köttpaket kommer fram dit, via en ränna längs taket. Oftast ropar de upp numret när ditt paket nått kassan.

Vill man handla andra livsmedel så kan man besöka någon av de dyra småbutikerna i Gamla stan. Vi väljer helst den lilla "Carrefour" vid Place Francois eller också snabbköpet "MONOPRIX" vid Place Garibaldi. För större inköp går man till varuhuset "Carrefour" vid TNL köpcenter. Man kan också ta spårvagnen till hållplats "Acropolis". Där kan man köpa allt. De har en bra manuell fiskdisk.

Den shoppingsugne tar sig gärna till "shoppinggatan" Jean Medicin. Där tornar sig affärerna upp längs hela gatan, allt från "Lafayette" varuhuset vid Place Massena till Hennes och Mauritz och det stora köpmannavaruhuset "Etoile" i centrum. Är du intresserad av inredning ska du besöka "Habitat" (en dyrare kopia av IKEA) eller "Maison" lite högre upp i varuhuset Etoile (prylaffär med porslin lampor möbler mm i lite indisk stil).

 

Kakor
Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Vissa av dem är väsentliga för webbplatsens drift, medan andra hjälper till att förbättra webbplatsen och användarupplevelsen. Du kan själv bestämma om du vill tillåta kakor eller inte. Observera att om du avvisar dem kanske du inte kan använda alla funktioner på webbplatsen.